Meer nieuwsberichten
Aankomende events
Kilometerklassement
Lees de laatste Zadelpen

Zadelpen archief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief TCP

      
      
      

 


Terugblik Nachtjacht 2024

Lees het verslag van Fred Emmer onder de foto’s

De Nachtvossenjacht van Pijnacker

Was ’t niet Joop! die zei: “De fiets, de fiets, en verder niets”? Nou, niet voor Laurens ten Dam en Fred Emmer. Zij gaan verder. Het leven op en vooral ook naast de fiets. Helaas heeft uw verslaggever LtD nog niet kunnen overhalen om Dylan van Baarle uit te nodigen in zijn Live Slow Ride Fast podcast en
zo een inkijkje te geven in de rijke historie van de vossenjacht in Pijnacker.

Maar met het een feestavond in het verschiet die tot in de kleine uurtjes zou duren, een spectaculair, onverlicht en spekglad parcours en een prijsuitreiking met prijzen voor iedereen, en voldoende bier op de tap, werd Fred omgepraat door de voorzitter van de tourclub Pijnacker, om weer eens deel te nemen aan een jacht, alvorens af te reizen naar cross in Benidorm om daar de grote 3 in de korte broek te aanschouwen.

Fred het wordt een topjacht, vertelde de voorzitter, gelimiteerd deelnemers aantal, starten in het donker, lichtgevende pijlen en reflecterende vlaggetjes, een heuse kermisjacht die kan concurreren met de Nacht van Woerden. De eerste jacht van het nieuwe jaar. Ook vertelde hij dat het bestuur had besloten om een whatsapp groep te creëren om zo de meute een beetje op te juinen, de exclusiviteit van het evenement te waarborgen maar ook enigszins controle te houden. Inmiddels was uw verslaggever ook toegevoegd aan de app-groep en zag hij dorpstroubadour Sjarrel van de Meiden op gitaar de vossenjacht bejubelen.
De spraakzame Bertus luidde het feest in, deze keer niet door zijn deelname of peptalk bij de start maar met een chatberichtje over de bestemming van het inschrijfgeld en de goedkope wijn van de afgelopen jaren. Hij verblijft ervan in warmere oorden, heeft Fred zich door insiders laten influisteren. Toch vreemd dat vanaf seizoen 2024 er door leden geen inschrijfgeld meer betaald hoeft te worden.

Het echte feest werd ingeluid door de Nootdorpse uitzetters, Co de Koning, Ronny Ripken en Rene de Visser. Zoals het jachtprotocol voorschrijft is er de nodig hoon tussen Nootdorpers en Pijnackenaren. Op deze vorm van inclusie en diversiteit had opper-uitzetter Ko zich gelukkig voorbereid en zo is het
de schone taak aan Pijnacker om de NachtVos van volgend jaar uit te zetten. Daarnaast werd benadrukt dat er 6 vrouwelijke deelnemers waren. Uw verslaggever heeft zich laten vertellen dat de prijzen voor het damesklassement nog even op zich laten wachten. Eindelijk om 19.20 kon het echte feest beginnen en werden de jagers en-groupe begeleid naar het jachtterrein achter Sporthal de Viergang, waar in het donkere en gladde bos het hele peloton gelijk op een lint werd getrokken. Over het recreatieterrein van de Dobbeplas en de Nootdorpse ijsbaan werd er vol gas langs de poldervaart gekoerst richting het Bieslandse bos en de Delftse hout. Ergens daartussen is uw verslaggever 2 houtjes kwijtgeraakt. Bij het gemaal in Nootdorp was het glibberen en glijden, gelukkig begeleide uitzetter Ronny de groep bij deze ijsbaan en kon de weg vervolgt worden via het sportpark aan de Brasserskade richting de
A13-Rotterdamse Baan. Daar werd de gele emmer gevonden en fungeerde de uitzetter aan de Westvlietlaan tevens als keerpunt voor het tweede deel van de koers. Met wat omzwervingen door Ypenburg en nog een blauwe emmer was het tijd om via Leidschenveen en nieuwe Driemanspolder,
volgas door te rijden naar het Westerpark in Zoetermeer en het Balijpad.

De finale was inmiddels in volle gang en er werd koers gezet richting Pijnacker. In het donker, in het bos langs de Randstadrail en het spoorpad, stond uitzetter Co bij de laatste blauwe emmer de meute te filmen en zo werd duidelijk dat er een groot aantal renners keihard voorbij de emmer zijn gereden. Gelukkig zonder grote ongelukken heeft iedereen de Vos bij het Baken gevonden.

In het Baken was het na het rekenwerk van Lia & Koos, tijd voor bier en de prijsuitreiking. Er is een begin gemaakt om de traditie van goedkope wijn om te zetten in bier met zeer toepasselijke namen als, Dikke Lul 3 Bier van brouwerij Uiltje, Sluwe Vos van Stadsbrouwerij Vos in Elburg en De Gladjanus van brouwerij De Eeuwige Jeugd. De winnaars, Roel de Jong (1), Daan van de Weert (2) en Leon Braat (3) konden dit dan ook zeer waarderen. Ook was er gelegenheid om Ben Oudshoorn een hart onder de riem te steken met een flesje limoncello als aanmoedigingsprijs. Uw verslaggever heeft zich laten influisteren dat de prijzen voor de dames, een fles Mannenliefde van Oedipus, een fles Tricky Tripel van Gebrouwen door Vrouwen en een fles Deliria, het zusje van Delirium zijn af te halen bij het bestuur van de Vossenjacht.

Helaas kan uw verslaggever geen inzicht geven in de late uren van de Nacht van Pijnacker, maar heeft hij gehoord dat het nog lang onrustig was…

Was getekend, Fred Emmer.