Vossenjacht

Toerclub Pijnacker organiseert regelmatig een vossenjacht. Dit zijn ‘puzzel’tochten die een wedstrijdelement in zich hebben. Klik op onderstaande knoppen voor meer informatie.

UITSLAG Vossenjacht 13-11-2023
NR GROEP A GROEP B
1 Eric van Trigt Bas Molijn
2 Joost van der Helm Wijnand de Graaf
3 Joost Kool Charles Aangenendt

Vanaf 1 januari 2023 zijn we met de puntentelling digitaal gegaan. De aanpassingen zijn opgenomen in de het nieuwe regelement wat per die datum is ingegaan, zie het regelement

Vossenjagen. Ook iets voor Dummies? 

In de zomer willen we allemaal hetzelfde. Onder een heerlijke zomerzon genieten van kilometers glad asfalt, het liefst zo hard en zo lang mogelijk. Maar om dat te bereiken moeten wij Nederlanders al in de winter beginnen met onze training. De Zadelpen reed mee met een zondagochtend jagen op de vos. Is dit een leuke wintertraining? 

Grote opkomst 

Na de start van de wegrenners druppelen de eerste deelnemers van deze vossenjacht Het Baken binnen. Het is de tweede vossenjacht van het naseizoen waarin de huidige puntenstand van het voorseizoen met fanatieke opmerkingen nog even fijntjes aan elkaar duidelijk wordt gemaakt. De vos heeft inmiddels een route uitgezet. Deze worden met krijtpijlen uitgezet, waarbij de sluwe vos probeert iedereen te slim af te zijn. Onderweg kan men stukken off-road, heuvels, trappen of keuzepijlen (red. dwaalsporen) tegenkomen. Bertus van Atten, commissielid Vossenjacht, spreekt iedereen nog even toe over veilig gedrag, maar jut vooral 85 (!) fanatieke mannen en vrouwen op om op jacht te gaan naar de vos. Daarmee strijdend voor de eer van deze dag, maar des te meer voor het klassement. 

 Niet alleen sluwe vossen 

Uw redactielid rijdt voor de eerste maal mee met een vossenjacht. Op een TCP-leenfiets gaat hij de strijd aan. Op een rustig tempo brengt één iemand de groep naar de eerste pijl. Op dat moment is iedereen rustig naast elkaar aan het fietsen en lijkt het wel een toertocht. “Ja! Hier staat de eerste pijl. Rechtsaf!” klinkt er ergens vanuit de kop van de groep. Vanaf dat moment gaat de groep op allerlei manieren rechtsaf. Over het asfalt of onverhard om zo snel mogelijk bij de volgende pijl te zijn. Enkele pijlen later zie je de groep op verschillende routes de gedachten van de vos proberen te lezen.  

Denkend dat dat stuk onverhard ergens uitkomt, pakken sommigen met een omweg het snellere asfalt. 1-0 voor de vos. Die heeft dat doordacht en de asfaltrijders missen hun eerste controlepunt en kunnen hun houtje met startnummer niet in de emmer gooien. Denkend aan de woorden “Blijf bij de groep” die ik in Het Baken als tip heb gekregen, trap ik door naar het groepje wat verder naar voren. Komend bij de Berkelsche Polder weer zo’n beslissing. We nemen het fietspad richting de Ackerdijkse Plassen, terwijl de pijlen ons door het weiland sturen. 2-0 voor de vos, ook daar staat een emmer. Echter dicht bij het begin, dus terugrijden loont. Snel houtje in de emmer, omkeren en weer terug naar het fietspad. Sommigen die tegemoetkomen, wordt verteld dat het een valse pijl was. Er zijn blijkbaar niet alleen sluwe vossen, maar ook sluwe vossenjagers. 

Veldrijden met adempauzes 

Er wordt koers gemaakt richting de Kandelaarbrug bij de Schie. Onderaan moet de fiets over het hek en begint een stuk van 500 meter weiland richting de Zweth. Op een houten bruggetje onder het spoor door en we kunnen weer even bijkomen op het asfalt. Hoewel mijn benen langzamer willen, houdt voorzitter Marc mij op tempo. Eenmaal bij de Zweth worden we even op het verkeerde pad gezet door een keuzepijl, maar we hebben de weg gevonden: een strook van 2,5 kilometer langs de dijk van de A4. Net gemaaid, dat wel, maar loodzwaar. In een groepje van 5 wordt de kopman er telkens al joelend aan herinnerd dat hij langzaam gaat, maar niemand haalt hem in.  

Zo gaat het in de omgeving Abtswoude op en af. Stukken onverhard, weiland en asfalt wisselen elkaar af. Het lijkt wel veldrijden met adempauzes.  

Slotstuk 

De groepen zijn uiteengevallen. Voor of achter zie je nog enkelingen of duo’s de route zoeken. Hier begint een leuke fase van het vossenjagen. Je moet zelf goed op naar de pijlen speuren. Meerdere keren zorgt een keuzepijl dat we op het verkeerde been worden gezet. De vos kan deze pijlen inzetten om je op een verkeerd been te zetten. De goede route moet binnen 100 meter worden aangeven met een nieuwe pijl. Maar ook daar weet de vos soms lastig zichtbare plekjes voor uit te zoeken. Onnodige meters zijn het gevolg.  

Op de onverharde strook van Zuideindseweg langs de N470 slaat het noodlot toe. De 2e lekke band was net achter de rug en ook de nieuwe band bleek lek bij het ventiel. Gelukkig 1 kilometer vanaf Het Baken. Hoe ver van de vos is deze ridder te voet helaas niet meer achter gekomen. Bij TCP is de vos een paal waar je de ring met je startnummer overheen moet schuiven. De volgorde van de ringen bepaalt de binnenkomst van de jagers. 

Ook iets voor dummies? 

Vossenjagen is in het voor- en naseizoen een hele leuke activiteit. Je komt op hele leuke stukjes dicht bij huis. Het is intensief, maar het licht competitieve karakter sleept je mee over de zware stukken. Gezien de opkomst zijn er velen die het een heerlijk spelletje vinden. Zoek je wat afwisseling en goede verhalen? Rijd dan zeker een keertje mee met de TCP Vossenjacht. 

 Martijn van der Linde